řemeslníci každodenní potřeby
jsme tu pro vás non-stop
logo FRYDL Servis
non-stop
770 61 61 61
 

Blog

zpět na seznam článků

Technici Frydl servisu měnili 60 let starý bojler.

Rozhovory

Po 60 letech provozu tohoto bojleru potřeboval vyměnit, byl prý už trochu starý...


Ročně v našich technických firmách měníme přes 1000 elektrických bojlerů.

Pavel Frydl "Kolikrát ze zdi sundaváme opravdu zasloužené veterány, ale tohle byl absolutní rekord" , říká šéf firem Frydl servis a Plynoservis Jílek, Pavel Frydl.

Bojler na fotografii, nese na štítku rok výroby 1962! Naši technici jej sundavali na přání klienta, který bojler měnil, protože se mu zdál být už trochu starý. Tento unikát jsme tedy měnili po neuvěřitelných 60 letech provozu! Jednoznačný rekordman.

60 letý bojler

Zvyšuje spotřebu energie starý bojler?

Ano. Zvyšuje a to výrazně. Proto je nezbytné starý a zanesený ohřívač vyměnit.

Výměna starého bojleru umí jednoznačné ušetřit na spotřebě elektrické energie. Perfektně je to vidět na fotografii, kde je jasně vidět snížení spotřeby v ročním vyúčtování po výměně 10 let starého, 200 litrového bojleru. Nové bojlery jsou prokazatelně úspornější.

Zdroj: Facebook - příspěvek fanouška stránek FB Frydl servis

Bojler nebo-li ohřívač vody je tlaková nádoba, ve které uchováváme a dohříváme vodu. Zná ho asi každý. Doma, ve firmě nebo na chatě ho mají statisíce uživatelů. V dnešní době nutných energetických úspor je i bojler téma, kterému musíme věnovat velkou pozornost.

Starý a sedimentem zanesený bojler zvyšuje nárok na energie při ohřevu vody - a to významně. Voda, kterou používáme, je většinou neošetřená a bojler tak sbírá do svých útrob sediment a nánosy minerálů. Tento nános pak působí jako izolant a výrazně zvyšuje nároky na ohřev. Kamencem zanesený ohřívač vody tak dokáže celkem dost zvednout spotřebu energie.

Co s tím?

Je-li bojler možné odkalit a vyčistit, je potřeba to udělat. U nás takovou službu můžete objednat. Někdy se to však nevyplatí a je ekonomicky výhodnější bojler vyměnit. Možnost objednání zde na našich stránkách.

Jaká je životnost bojleru?

Průměrná doba životnosti bojleru je zhruba 7 let, ale to samozřejmě záleží na mnoha faktorech. Jak moc máme tvrdou vodu, jak moc se nám usazuje sediment z potrubí a v neposlední řadě také jakou péči věnujeme údržbě bojleru během jeho provozu.

K výměně elektrického bojleru je dobré povolat odbornou firmu. Spoléhat se na vlastní kutilské umění není to nejlepší řešení. Ani šikovný soused není vždy tím pravým montérem pro výměnu elektrického bojleru. Správné elektrické zapojení na HDO by měl provádět zkušený elektrikář s potřebným oprávněním. Mávnout na tím rukou, by mohlo být příčinou pěkného maléru.

Jsme specialisté na bojlery, jejich servis a výměny. Ročně vyměníme přes 1000 bojlerů. Většina výměn zabere jen pár hodin práce a děláme je vždy na klíč. Není nic jednoduššího než objednat včas výměnu. Většinou měníme během pár hodin od objednání.

Kde ještě nový bojler dokáže ušetřit?

Každopádně v případech, kdy vodu ohříváte plynovým ohřívačem, obecně známým pod pojmem Karma. Tyto staré plynové spotřebiče jsou nejen neekonomické, ale hlavně jsou často zastaralé a ne zcela bezpečné. Při jejich dosloužení doporučujeme Karmu vyměnit za elektrický bojler. Taková výměna je lehce složitější, protože se musí uzpůsobit napojení, provést dokonale elektroinstalaci a také uzavřít plynovou přípojku. Dá se to však s přehledem zvládnout během dvou dnů. V žádném případě to nedělejte sami a nebo prostřednictvím neodborné firmy!


zpět na seznam článků